Μια συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου από το www.dimitrisskarmoutsos.gr
Υλικά
Για τα μανιτάρια:
- 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 24 μεγάλα καπέλα μανιταριών χωρίς κοτσάνι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 1 1/2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 350 γρ χωριάτικο λουκάνικο
- 4 σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες
- 20 κοτσάνια μανιταριών, λεπτοκομμένα
- 1 κορμός σέλερι και η καρδιά της πρασινάδας του, κομμένα
- 1/2 μικρό κρεμμύδι, τεμαχισμένο
- 1/2 μικρή κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρια, τεμαχισμένη
- 285 γρ κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στεγνό
- 3 φέτες λευκό ψωμί, ψημένο και βουτυρωμένο, κομμένο σε κύβους
- 1/3 φλ παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260C.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, βάζουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα καπέλα των μανιταριών και αλατοπιπερώνουμε.
- Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν στις άκρες.
- Μεταφέρουμε τα καπέλα μανιταριών σε αντικολλητικό χαρτί.
- Σκουπίζουμε καλά το τηγάνι μας και το επιστρέφουμε στη φωτιά.
- Βάζουμε 1/2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το λουκάνικο.
- Το ροδίζουμε και το θρυμματίζουμε για 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο στον κάδο του μπλέντερ και τεμαχίζουμε.
- Προσθέτουμε τους κορμούς των μανιταριών και τεμαχίζουμε.
- Ρίχνουμε το σέλερι, το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά και τεμαχίζουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε τηγάνι, ρίχνουμε 1 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ψωμί και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε τα καπέλα μανιταριών με τη γέμιση λουκάνικο-λαχανικά και βάζουμε στο φούρνο στους 230 C.
- Ψήνουμε για 6-8 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τα γεμιστά μανιτάρια σε πιατέλα και σερβίρουμε.